Dietetyka
Poziom Podstawowy
30 godzin
Program szkolenia:
1. Rola i znaczenie diet w życiu codziennym.
2. Wpływ odżywiania na sylwetkę.
3. Podstawy anatomii i fizjologii człowieka.
- budowa i fizjologia układów ciała w korelacji z odżywianiem
- choroby spowodowane błędami dietetycznymi
4. Fizjologia trawienia
- budowa i funkcje układu pokarmowego
- kontrola trawienia przez układ nerwowo-hormonalne
5. Pokarm i jego właściwości
- cukry, tłuszcze, białka i ich rola w kształtowaniu sylwetki
- witaminy (witaminy rozpuszczalne w tłuszczach –A,D,E,K i witaminy rozpuszczalne w wodzie - witaminy grupy B, C, PP )
- wpływ odżywiania na kondycję skóry, włosów i paznokci
6. Pojęcie, rodzaje i właściwości diet
- jakość potraw
- zasady racjonalnego żywienia
7. Diety odchudzające i ich skuteczność
- dieta Dukana
- dieta śródziemnomorska
- dieta Atkinsa
- dieta prof.. Kwaśniewskiego
- dieta Cambridge
- dieta według grupy krwi
- dieta kapuściana
- dieta wegetariańska
- dieta 1000 kal.
- dieta 1200 kal.
- dieta dla 20-latek
- dieta dla 30-latek
Poziom Rozszerzony
40 godzin
Program szkolenia:
1. Zasady i założenia diet
- uwarunkowania geograficzne żywienia
- dostosowanie diety do rodzaju wykonywanej pracy, płci, wieku, stanu zdrowia
- bilans energetyczny posiłków
- liczniki kalorii – ćwiczenia
- ocenianie sposobu żywienia
- analiza masy ciała – BMA – ćwiczenia
2. Leczenie dietetyczne
- rodzaje chorób wspomagane dietą
- indeks glikemiczny i jego zastosowanie
- rodzaje diet odchudzających i ich skutki zdrowotne
- komponowanie diety optymalnej
3. Promocja zdrowia
- ocena jakości pożywienia
- dobór produktów spożywczych
4. Programy żywieniowe
- żywienie osób z chorobą trzewną
- żywienie osób z cukrzycą
- żywienie osób z chorobą miąższu wątroby
- żywienie osób wychudzonych
- żywienie osób z chorobami nowotworowymi
- żywienie osób otyłych
- żywienie dzieci i nastolatków
- żywienie kobiet w ciąży i w okresie karmienia.